29-08-2024

Alles over scheerbrand - real life cases en oplossingen-web-web

Alles over scheerbrand: behandelen, voorkomen en real life cases met oplossingen!

Scheerbrand is een onaangename, ongewenste maar ongevaarlijke aandoening waar veel mannen en vrouwen mee geconfronteerd worden.

De meest eenvoudige oplossing is om je baard en lichaamsbeharing gewoon te laten groeien. Maar, met zo een eenvoudige oplossing maken wij het er ons niet vanaf hoor! Er zijn gelukkig beproefde mogelijkheden om scheerbrand zowel te voorkomen als te behandelen. But, first things first…

Wat is scheerbrand?

Scheerbrand is huidirritatie die ontstaat direct na de het scheren. De meest voorkomende symptomen van scheerbrand zijn een branderig of schraal, trekkend gevoel dat optreedt na het scheren. In plaats van de gewenste strak geschoren kaaklijn of gladgeschoren huid, ervaar je een rode, licht geschaafde huid. Scheerbrand kan tot meerdere dagen na de scheerbehandeling zicht- en/of voelbaar zijn.

Scheerbrand kan ook een meer ernstige vorm aannemen die kleine rode bultjes toont na het scheren. Hoe kan dit ontstaan?

Na de scheerbeurt, groeien de haartjes wederom aan. Maar als de huid deze groei belemmert door stollend wondvocht, een verharde opperhuid of een ophoping van dode huidcellen, proberen de groeiende haartjes hun weg onderhuids te vinden. Hierdoor ontstaan rode bultjes rond de haarzakjes. Deze bultjes ontstaan met name wanneer tegen de haargroei in geschoren wordt. De extra kortgeschoren haren worden tijdens de groei tegengehouden door het stollende wondvocht wat ontstaan is door het beschadigen van de haarzakjes – iets wat gebeurt wanneer je met een minder scherp scheermes rechtlijnig tegen de haargroei in scheert. Een slidende/diagonale scheerbeweging met een scherp scheermes verkleint de kans op dit ongemak. Anderzijds kun je ook kiezen om alleen met de haarinrichting mee te scheren. Nadeel is dat je vaker moet scheren omdat de haren minder kort afgeschoren worden. Maar het grote voordeel is een meer ontspannen huid na de scheerbeurt.

Hoe ontstaan de rode scheerbultjes met een wit/gele kop – pustels genaamd?

Als er na het scheren puistjes ontstaan, worden die waarschijnlijk veroorzaakt door ingegroeide haren. Als de haarzakjes verstopt raken of door toedoen van foutieve scheertechniek microbeschadigingen aan de huid ontstaan, kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking is de basis van de met pus gevulde puistjes of blaasjes - een veel voorkomende huidaandoening die bekend staat als folliculitis. Dode huidcellen in een verstopte porie kunnen ook deze puistjes veroorzaken. Het is vaak de zogenaamde gele stafylokokken bacterie die de normaliter rode scheerbultjes omvormt tot een soort van gele puistjes – pustels genaamd.

Voorkomen is beter dan genezen

Om het verstopt raken van de haarzakjes te voorkomen adviseren we de huid met regelmaat te scrubben. De ophoping van dode huidcellen in een verstopte porie kunnen ook puistjes veroorzaken. Daarom is het belangrijk regelmatig te scrubben na een warme douche of bad – tenminste en alleen wanneer de huid schoon is!

Herken je jezelf in ondergenoemde Scheerbrand voorbeelden? Ervaringsverhalen van onze klanten

Het verhaal van Gerben
Als jonge 30+er had Gerben een waar scheertrauma opgebouwd. “Met geen mogelijkheid kan ik me scheren zonder hier dagen onder de gevolgen van ernstige scheerbrand te moeten lijden”. Met deze tekst kwam hij onze scheerwinkel binnenlopen.

Blijkbaar had hij reeds een breed assortiment aan scheerapparaten, cartridge scheersystemen, scheerschuim en scheergel producten in huis. Maar niets van dit alles gaf hem verlichting. Enkel met een tondeuse kon hij de overdadig lange baardharen inkorten – scheren was taboe. Maar dat is nou net wat hij en zijn vrouw graag zagen: een gladgeschoren gezicht.

Ik zag geen reden waarom Gerben zich niet zou kunnen scheren. Zijn huid toonde droog en ietwat gevoelig middels een transparante roodheid. Maar de baardgroei was niet extreem zwaar en ik zag ook geen exceptioneel agressieve hoek waarmee de haren uit zijn huid kwamen. Dus, stelde ik hem voor om deze taak enkele malen van hem over te nemen. Met de juiste producten, voorbereiding en techniek moeten we scheerbrand kunnen voorkomen. “Het probleemloos scheren zal ook voor jou mogelijk zijn”, zo was mijn belofte.

Hoe ging ik te werk?

  1. Ik reinigde zijn huid grondig met een facial cleanser.
  2. Minutieus bestudeerde ik de groeistromingen van zijn baardharen.
  3. Een milde pre-shave olie werd door mij effectief ingemasseerd.
  4. Een hot towel versterkt de werking van de pré-shave optimaal.
  5. Langdurig inzepen met een synthetische scheerkwast, nadat ik deze geladen had met een scheercrème op plantaardige basis. Ik heb gekozen voor een scheerkwast met synthetische haren omdat deze minder gevoelig zijn voor bacteriegroei.
  6. De eerste scheerbeurt verrichte ik met een authentiek open scheermes. De weken nadien gebruikte ik een shavette met verwisselbare scheermesjes. Gerben zou zich in de toekomst ook moeten kunnen scheren met een enkelbladig scheersysteem – de safety razor.
  7. Tijdens het scheren volgde ik enkel zijn baardgroei met slidende/diagonale scheerbewegingen .
  8. Na het scheren verwijderde ik de zeepresten met een warm-vochtige handdoek.
  9. Een aluinsteen gedompeld in koud water desinfecteerde de huid en sloot de huidporiën.
  10. Als ‘verwenmoment’ versterkten we de werking van aluin met een cold-towel.
  11. Een milde aftershave balsem hielp de huid te kalmeren, verkoelen en hydrateren.

Na een drietal scheerbeurten in de barbershop had Gerben zoveel vertrouwen in de aanpak dat hij met de opgedane technische vaardigheden nu alweer vele jaren probleemloos scheert.

Het verhaal van Frank
Het was Frank die ons mailde met de noodkreet: “Ik kan de deur niet uit na het scheren – één bloedbad, irritatie en roodheid nadien”. Tijdens een belmoment vormden we samen het idee dat met het gebruik van een romige en optimaal glijdende scheerzeep, opgebracht met een scheerkwast en een milde maar effectieve Henson safety razor, de klus ‘te klaren’ is. Een huidvriendelijke aftershave gel zal zijn huid verkoelen en hydrateren.

Helaas vulde wederom foto’s van een bebloed gezicht tijdens, en veel roodheid en scheerbultjes na het scheren, onze mailbox. Dat was niet precies het effect wat de voorgestelde producten en methodiek voor Frank moesten betekenen.

Na het zien van de beelden, hebben we Frank uitgenodigd voor een scheersessie in onze trainingsruimte. Tijdens deze sessie bleek al snel dat Frank de haren tijdens het scheren als het ware uit zijn huid trok. Het duurde slechts enkele ogenblikken voordat hij zoveel vertrouwen in zijn Henson T2 kreeg, dat hij daadwerkelijk goede slidende bewegingen met zijn safety razor durfde te maken. Deze scheertechniek samen met het gebruik van een pre-shave bracht Frank een flinke stap dichter bij een optimaal scheerresultaat. Ook ervaarde hij het effect van een milde goed hydraterende aftershave balsem. Tevreden verliet hij de scheerwinkel om thuis het resultaat te tonen.

We ontvangen al geruime tijd geen dramatische foto’s of hulpvragen meer van Frank. Zo nu en dan zien we dat hij terugkeert op onze website voor de aankoop van die artikelen die hem sámen met de juist techniek scheerbrand helpen voorkomen. Hij heeft nu het scheerresultaat wat gezien mag worden.

Het verhaal van Emma

Het was Emma’s wens om op meer duurzame wijze de haar oksels, de benen en meer intieme gebieden als de bikinilijn te scheren. Helaas blijken eerder ondernomen pogingen een onhebbelijke mate van ingegroeide haartjes en scheerbrand (met name op de benen en haar bikinilijn) te veroorzaken. Dit bracht haar niet de het mooi gladde resultaat waar ze op gehoopt had. Zoals ze zelf zegt: ”Graag draag ik een jurkje met lekker weer, maar scheerbrand op de benen laat dit niet toe”.

Telefonisch hebben de dames binnen ons team Emma kunnen informeren hoe deze duurzame scheerwens optimaal aan te pakken. “

De tips die scheerbrand helpen voorkomen

  1. Neem een warme douche en reinig de huid grondig. Met name de intieme zone dient vrij te zijn van bacteriën. Zo verklein je de kans op de bacteriële infectie van de haarzakjes.
  2. Gebruik een tondeuse om langere haren in te korten.
  3. Het langdurig inzepen met een parfumvrije scheerzeep of -crème prepareert de huid en haren optimaal. Ook varianten met de etherische oliën van lavendel en geranium worden positief ervaren.
  4. Span de huid op en scheer weg van de hand die de huid opspant.
  5. Scheer enkel met de haarrichting mee.
  6. Scheer jezelf met een huidvriendelijke safety razor.
  7. Beweeg het scheermes niet rechtlijnig maar laat het zijwaarts ‘sliden’.
  8. Spoel de scheer- en zeepresten weg met comfortabel warm water.
  9. Naspoelen met koud water sluit de huidporiën.
  10. Breng mild masserend een vochtinbrengende crème of een milde (baby)olie aan.

Veel voorkomende handelingen die scheerbrand kunnen veroorzaken

  1. Scheren zonder het vooraf reinigen van de huid.
  2. Te warm of koud spoelen voorafgaand aan het scheren.
  3. De huid niet voorbehandelen met een goede scheerzeep of crème.
  4. Het direct vooraf of nadien scrubben van de huid.
  5. Het gebruik van een multi-bladig cartridge systeem.
  6. Scheren met een bot of slecht gereinigd scheermes
  7. (Te) lange haren scheren.
  8. Te veel druk op het scheermes uitoefenen.
  9. Rechtlijnige (niet slidende) scheerbewegingen.
  10. De huid niet opspannen.
  11. Tegen de haargroei inscheren.
  12. Zeep- en scheerresiduen niet goed wegspoelen.
  13. Een alcoholhoudende aftershave gebruiken.

Blijkt dat na het in de praktijk brengen van de bovenstaande informatie jouw huid nog steeds zichtbaar te lijden van het scheren – schroom dan niet en neem contact met ons op. Mogelijk kunnen we ook jouw scheerervaring optimaliseren.

Heb jij op dit moment last van scheerbrand? Zo behandel je het

Gun je huid zoveel mogelijk rust en verzorg je huid extra goed. Je kunt scheerbrand behandelen met aloë vera of een aloë vera bevattende rijke crème. Natuurlijke honing heeft ook een bewezen effect, net als tea tree olie. Zie hiervoor onze tips in ons blog Huis-tuin-en-keuken oplossingen voor razor burn. Gebruik zeker geen scrub of peeling producten.

*De gebruikte namen in dit artikel zijn niet de echte namen. De echte namen zijn wel bekend bij Scheersalon.

RECENTE ARTIKELEN


Filter